lean ALATI ŠPAGETI mape ANALIZA

Špageti analiza

Retko pridajemo značaj tome koliko prostor u kojem se nalazimo, radimo, boravimo i delujemo utiče na naše ponašanje, navike, odluke koje donosimo i kvalitet vremena koje u njemu provodimo. Često prostor nije prilagođen našim potrebama niti je projektovan na način da se u obzir uzima uticaj prostora na pojedine aktivnosti, bilo da je reč o javnom, poslovnom ili privatnom prostoru. Da bismo u svojim aktivnostima, pogotovo poslovnim, bili uspešni i efikasni, prostor često igra veliku, ali zanemarenu ulogu. Špageti analiza prati fizičko kretanje ljudi, materijala ili mašina (viljuškar, dostavna vozila…) u toku procesa. Analizom se dobija mapa kretanja koja često podseća na tanjir špageta po kojoj je i dobila ime. Njenim sprovođenjem jasno se otkrivanju uska grla u prostornom rasporedu ali i najveći gubici u kretanju. Optimizacijom transporta stvara se efekat povećanog prostora i lakšeg funkcionisanja u proizvodnom procesu uz smanjeno kretanje i ukrštanje puteva u toku rada. Budući da je svrha korištenja ovog alata poboljšanje, analiza će pokazati potencijalno optimalna mesta za smještaj opreme, radnih stanica, radnih stolova, skladišta i sirovina.