Mala radna okruženja i njihova borba za opstanak na tržištu – razumno, mudro i korak po korak do uspeha

Kako globalno, tako i naše – domaće „tržišno more“ sve surovije diže talase i pokušava da potopi sve one koji tim morem plove. Ovo uzburkano more najviše smeta manjim brodovima, koji se zbog svojih kapaciteta najlakše i potapaju. Pod malim brodovima prevashodno mislimo na mala radna okruženja – mala preduzeća i preduzetnike koji su svojim kapacitetima proizvodnje i pružanja usluga daleko ispod velikih giganata koji tim tzv „tržišnim morem“ dominiraju. 

Mala preduzeća u svakoj privredi predstavljaju okosincu i realan su reper uspeha kada je ekonomska politika u pitanju, naročito zemljama u tranziciji. Od početka pandemije, preko rusko – ukrajinske krize pa do današnjih dana ovaj deo privrede je opasno poljuljan i nestabilan, a borba za opstanak na tržištu je konstantna i iscrpljujuća. Ovome u velikoj meri doprinosi i panično stanje koje se po pravilu uvek dešava na početku svake nevolje. Pored toga tu su velike industrije, franšize u uslužnim delatnostima i trgovinski lanci koji dodatno zadaju glavobolje manjim radnim okruženjima, te stoga ni jedna delatnost ni malo nije pošteđena. 

Postavlja se pitanje koja je najefikasnija strategija opstanka malih radnih okruženja na tržištu. Iskustva ljudi iz domaće konsultantske kuće Tecor Consulting pokazuju da treba raditi pametnije a ne više, da treba urediti procese na način da imaju minimalno rasipanja odnosno da imaju maksimalnu produktivnost a u tome nam pomaže uspostavljanje Lean i Kaizen načina poslovanja daje ubedljivo najbolje reuzltate. Kada je proizvodnja u pitanju to znači da proizvodimo šta treba, kada treba, i koliko treba, a sama implementacija Lean filozofije će nam omogućiti da i te kako budemo konkurentni na tržištu i po cenama, i po kvalitetu. Pored toga ne smemo zanemariti i druge benefite koje nam pruža pravilno implementirano Lean okruženje, a to su pre svega zadovoljni zaposleni. Ovo je jako važno u današnje vreme shodno činjenici da je fluktuacija radne snage toliko velika da postaje neizdrživa. Ovaj trend je zastupljen u svim kompanijama koje još uvek posluju na tradicionalan način, bilo da su velike kompanije, mala ili srednja preduzeća.

Šta nam zapravo donosi Lean sistem i kako nas brani od potopa velikih talasa „tržišnog mora“? Pre svega sve ono što ne treba ili ne mora da se desi u procesu potpuno eliminišemo. Dosadanjša praksa pokazala je da su ta „rasipanja“ u tradicionalnim kompanijama veća od neverovatnih 50%. Lean alatima za analizu procesa osvešćujemo naše nedostatke i slabosti, a samim tim rešavamo veliki deo našeg problema. Ne možemo ukloniti nedostakte kojih nismo svesni, zato je potrebno da svaki nedostatak ili gubitak u procesu jasno kvantifikujemo, a njihovim rešavanjem i uklanjanjem povećavamo produktivnost i fleksibilnost same ogranizacije. S tim u vezi, često je najveća borba da se tradicionalnan način poslovanja pretoči u konkurentan, odnosno da se već ustaljena loša praksa zameni novom koja će nam omogućiti konstantna i kontinualna poboljšanja. Pobednici iz ove borbe nikada neće morati da se bore za opstanak na tržištu jer će uvek biti spremni da se prilagode i usklade sa novim tržišnim izazovima.

„Ne možemo rešiti problem ako razmišljamo na isti način kao kada smo ga stvarali.“ – Albert Anštajn

Tekst priredio Ivan, Tecor Consulting za nedeljnik.rs.

Leave a Comment