Lean filozofija i nova industrijska revolucija

Čuvene reči Heraklita sa sredine prvog veka nove ere „Panta rei“ – „Sve teče sve se menja“ apsolutno imaju smisla i kada posmatramo proizvodne procese. Stvar je jednostavna i slobodno možemo reći da one kompanije koje ne prate trendove u organizaciji, one koje ne prate tehnološka dostignuća one koje uz pomoć olovke i papira planiraju da nastave da rade da će stagnirati a onda u jednom trenutku i verovatno propasti pod pritiskom „moderne“ i visoko efikasne konkurencije. – poručuju iz domaće kompanije Tecor Consulting.

“Nova industrijska revolucija”, često se koristi kao izraz kako bi se opisala brza transformacija u načinu na koji proizvodimo proizvode ili pružamo usluge. Njega često povezujemo s naprednim tehnologijama kao što su digitalizacija, automatizacija, veštačka inteligencija (AI), i druge inovacije koje mejenjaju način na koji poslujemo i živimo. Kada je ovako definišemo shvatamo da uz pomoć nje možemo na primer jednostavno i tačno prikupiti sve nama potrebne podatke sa mašina i proizvodnih linija. Pravo je pitanje šta nam od podataka zapravo treba, šta ćemo da radimo sa njima i kako da te prikupljene brojke iskoristimo da bi unapredili naše procese i postali efikasniji i profitabilniji.

Lean filozofija je put za uspeh svake kompanije

Ovde nam u pomoć priskače „Lean“ pristup odnosno „Lean“ filozofija koja se fokusira na produktivnost, efikasnost, bolje iskorišćenje resursa i ljudstva, smanjenje neusaglašenosti, redukciju zastoja i sl. i to kroz kontinualno poboljšanje procesa. „Lean“ kao takav će nam uz pomoć svojih alata i metodologija dati odgovore na pitanja: šta mi je od podataka potrebno, šta želim da postignem, kako da od šume informacija dođem do prave i najzad šta treba da uradim kako bi bio efikasniji. On će nam nedvosmisleno pomoći da prepoznamo i shvatimo šta tačno treba da uradimo da bi postigli svoj cilj a tu odluku nećemo morati da donosimo „iz stomaka“ već na osnovu kvantitativnih podataka koje smo u formi KPI-jeva definisali.

Kada spojimo „Lean“ sa onim što nam tehnologija pruža, odnosno kada primenimo Lean principe u okviru savremenih tehnologija za akviziciju i obradu podataka, tada dobijamo ono što nazivamo „Nova indusrijska revolucija“. Lean uz pomoć koga unapređujemo i svakodnevno postajemo bolji a da pritom imamo precizne i tačne podatke na bazi kojih odlučujemo i zaključujemo.

U budućnosti kompanije ne smeju čekati neko bolje vreme i biti bez Lean-a i bez unapređenja kojima će graditi svoju konkurentsku prednost. Sinergnija Lean filozofije i novih tehnoloških dostignuća su garant za uspeh bez obzira na spoljne faktore. To je dokazano činjenicama da ceo svet i sve uspešne kompanije idu ovim putem.

Tekst napisao: Nikola Marjanović, Tecor Consulting za itresenja.com

Leave a Comment